bel ons +31 (0)85 044 18 96

Producenten

Welke complicaties kunnen allergenen bij mensen veroorzaken?

Allergenen kunnen verschillende complicaties veroorzaken. Als je allergisch bent voor bepaald voedsel, kun je last hebben van verschillende symptomen. De symptomen van een voedselallergie kunnen verdeeld worden in de volgende groepen:

  • Huidklachten (jeuk, uitslag, galbulten, eczeem, oedeem)
  • Luchtwegproblemen (piepen, kortademigheid, neusklachten)
  • Maag-darmklachten (braken, diarree, verstopping, misselijkheid, weigeren van borst of flesvoeding in het geval van een voedselallergie bij een baby)
  • Hart- en vaatstelselproblemen (een anafylactische shock). Dit is een ernstige complicatie van een allergie. Deze complicatie kan zelfs dodelijk zijn als er niet tijdig en correct gehandeld wordt. Als je een anafylactische shock krijgt, vernauwen je luchtwegen zich en kun je flauwvallen. Verder worden je nek en je gezicht dik en gaat je bloeddruk omlaag. Als je niet snel je luchtwegen vrij kan maken en je bloeddruk kunt verhogen, dan kan dit dodelijk zijn.
  • Overige klachten (oogklachten, huilen bij baby’s, een groeiachterstand, gedragsklachten)

Bron: Gezondheidsplein

Daarnaast kunnen er ook psychische klachten ontstaan, omdat mensen veel angst kunnen hebben voor een dreigende heftige allergische reactie. Dit filmpje van het Nederlands Anafylaxis Netwerk laat zien hoe het voor een kind is om met een pinda-allergie te leven. 

Meer weten over wetgeving en allergenen? Neem contact op met onze partner Allergenenconsultancy


terug