bel ons +31 (0)85 044 18 96

Afnemers

Welke allergenen bestaan er?

De Europese etiketteringsrichtlijn richt zich op veertien stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken: 

  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/kamut) 
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Aardnoten (pinda's)
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Schaalvruchten (hiermee worden noten bedoeld: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten) 
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet (bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter)
  • Lupine
  • Weekdieren

Het is wettelijk verplicht om de aanwezigheid van allergenen te vermelden op het etiket in de ingredientendeclaratie, met een afwijkende lettertype. Afnemers hebben echter behoefte om de allergeneninformatie exact te weten. Daarom hanteert PS de volgende 4 opties:

  • Receptuur met
  • Receptuur zonder
  • Kan sporen bevatten
  • Onbekend

Je kunt gemakkelijk met één muisklik alle allergenen op ‘Receptuur zonder’ zetten.


Bron: Allergenenconsultancy


terug