bel ons +31 (0)85 044 18 96

PS investeert in datakwaliteit

geplaatst op 23-03-2018

Groothandels, horeca, zorg en catering hebben steeds hogere verwachtingen van productinformatie. 10 jaar geleden was het al heel wat als je online informatie beschikbaar had. Maar tegenwoordig moet dit compleet én betrouwbaar zijn. Met betrekking tot allergenen horen fouten echt niet meer te kunnen. PS in foodservice werkt hier al jaren aan door de informatie te controleren, maar het gemak voor de kwaliteitsmedewerker was nog nooit zo groot!

 

Betrouwbare bron

Bij PS in foodservice is de producent verantwoordelijk voor de invoer van productinformatie. Op deze manier komt informatie altijd vanuit de bron. Wie kan jou beter voorzien van informatie dan degene die het product maakt? Om handwerk, en dus fouten te voorkomen, wordt informatie steeds vaker automatisch binnengehaald. Dit kan vanuit een andere database of het eigen systeem van de producent. Ook zijn er producenten die kiezen om PS als primair systeem te gebruiken, omdat vanuit PS veel koppelingen mogelijk zijn.

 

Producten moeten voldoen aan de basisvalidatie

Sinds maart 2018 kunnen producten niet meer inzichtelijk gemaakt worden in PS zonder te voldoen aan de basisvalidatie. In deze basisvalidatie zitten een aantal verplichte velden, en ook controles op de ingevoerde velden.

Producten kunnen bijvoorbeeld niet ingevoerd worden zonder een merk. Dit mag uiteraard hetzelfde zijn als de producent. Producten kunnen op deze manier gemakkelijk gevonden worden door de afnemers van de productinformatie. Ook geeft dit de mogelijkheid om meer te vertellen over het merk op de speciale merkenpagina.

Een aantal velden is niet verplicht, maar kan wel verkeerd ingevoerd worden. Bij dit soort velden kun je denken aan de voedingswaarden of allergenen. Als gekeken wordt naar kJ en kcal zit hier altijd een verhouding(4,2) tussen. Deze verhouding mag in de nieuwe validatieset maximaal 10% afwijken. Een ander voorbeeld is dat het verzadigd vet niet hoger kan liggen dan het totaal aantal grammen vet in een product. Door deze wijzigingen worden fouten uit de data gehaald voordat deze inzichtelijk wordt in bijvoorbeeld het FoodBook. Kwaliteitsmedewerkers hebben hier al enthousiast op gereageerd; een foutje zit in een klein hoekje.

 

Controle op allergeneninformatie

Bij PS was het al mogelijk om een controle uit te voeren op de allergeneninformatie. Deze check gaat nu ook over productinformatie die via een koppeling automatisch binnenkomt. Op deze manier kunnen we snel schakelen met de producent wanneer er fouten in de allergeneninformatie voorkomen. Deze controle wordt ook gedaan, wanneer informatie automatisch aangeleverd wordt.

Daarnaast gaat de allergeneninformatie in PS verder dan alleen wetgeving. Waar de wetgeving aangeeft dat een verplicht te declareren allergeen op het etiket staat, vraagt PS om bij alle verplichte allergenen aan te geven of deze al dan niet aanwezig zijn in het product. Juist in de horeca, zorg en catering is de informatiebehoefte het grootst. In de zorg, horeca en catering is deze informatie belangrijk. Indien alleen de allergenen die het product bevat ingevuld worden, weet de diëtist nog niet welke allergenen afwezig zijn. Door ook te declareren welke allergenen afwezig zijn, wordt het gebruik van de informatie nog gemakkelijker!

 

Productinformatie controleren gemakkelijker

Bij de nieuwe update is het controleren van de productinformatie ingebouwd in de Data Entry. Tijdens het invoeren van producten wordt nu aan de rechterkant al getoond welke meldingen er zijn over het product. Wanneer fouten opgelost worden ziet de kwaliteitsmedewerker direct het aantal meldingen dalen. De producent kan hier ook bedrijfsgebonden sets selecteren. Indien productinformatie wordt ingevoerd voor een groothandel kan dit aangevinkt worden. Vanaf dat moment worden ook meldingen over aanbevolen velden voor een groothandel getoond. Zo helpen we de kwaliteitsmedewerker met het invullen van de gevraagde gegevens voor verschillende doelgroepen.

 

Meer weten? Bel +31 (0)85 044 18 96