bel ons +31 (0)85 044 18 96
Producenten
Jouw productinformatie snel communiceren naar de hele foodketen? Vind hier meer informatie voor producenten, van groot tot klein.
Groothandels
Eenvoudig productinformatie ontvangen van je producenten? Vind hier meer informatie voor groothandels, retail en bestelsites.
Afnemers
Wil je je assortiment inzichtelijk hebben? Vind hier informatie voor afnemers zoals zorg, cateraars, horeca en vers-detailhandel.

Kennisbank

We bouwen momenteel aan een uitgebreide Kennisbank!

Eisen aan voedselveiligheid

Bedrijven die voedingsmiddelen maken, moeten zorgen dat deze veilig zijn. Consumenten mogen er niet ziek van worden. De Rijksoverheid controleert dat bedrijven een voedselveiligheidsplan opstellen en de regels voor voedselbereiding naleven.

De regels voor voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn voor alle landen van de Europese Unie (EU) gelijk. Deze regels staan in de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) of General Food Law.

De Rijksoverheid heeft de regels uit de ALV in Nederlandse wetten vertaald. Levensmiddelen of producten mogen de gezondheid of veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. In de Warenwet staat aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten moeten voldoen. Zo staan in de wet regels voor hygiënische bereiding en voor etikettering van levensmiddelen.

 

Toezicht op voedselveiligheid

Namens de overheid houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder meer toezicht op veilige voedselproductie en -verkoop. Dat doet de NVWA bij producenten, handelaren en horeca.

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de productie van veilige en betrouwbare voedingsmiddelen. De voedingssector heeft eigen controlesystemen. Zijn deze goed op orde? Dan krijgen ze meestal minder vaak controles van de NVWA. Zo kan de NVWA meer aandacht besteden aan bedrijven die nog niet voldoen aan alle eisen.

 

Productinfo in PS in foodservice als ondersteuning bij kwaliteitscontrole

Het compleet en actueel borgen van de productinformatie in PS in foodservice kan helpen bij kwaliteitscontroles. Alle productinfo is bij een controle direct voorhanden en in te zien door een kwaliteitsauditor.

 

Internationale samenwerking voor voedselveiligheid

Naast de (ALV) werken landen van de Europese Unie (EU) samen in 2 andere organisaties:

 • Codex Alimentarius:  de Europese Unie (EU) en 187 landen hebben zich aangesloten. Zij spreken regels af voor levensmiddelen. De EU baseert haar standaarden en regels op de Codex Alimentarius.
 • Europese Voedselveiligheidsautoriteit (European Food Safety Authority, EFSA): onafhankelijk onderzoeksinstituut, dat de Europese Commissie adviseert over de risico’s voor voedselveiligheid en diergezondheid.

Meer informatie over voedselveiligheid is te vinden op de website van de rijksoverheid.

 

 

 

 

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan moet de naam van de stof of E-nummer ook op het etiket worden vermeld. 

Voor verdere uitleg over E-nummers verwijzen wij je graag door naar onze partner het Voedingscentrum. Klik hier om de uitleg te zien over alle E-nummers. Binnen PS in foodservice zullen de E-nummers altijd terugkomen zoals op het etiket.

Ook vind je op Wikipedia een overzichtelijk lijst met E-nummers. 

Allergenenwetgeving?

Informatie nodig over allergenenwetgeving?

Neem contact op met Allergenenconsultancy, dit adviesbureau ondersteunt bij vraagstukken rondom allergenenbeheer. 

 

Etiketteren?

De KTBA en Normec Label & Specifications kunnen ondersteunen bij het juist opmaken van etiketinformatie. 

Zowel Normec Label & Specifications als KTBA heeft medewerkers in dienst die je ook kunnen helpen bij het borgen van je productinformatie in PS in foodservice. Zij hebben ruime ervaring met de invoer in de Data Entry van PS.

Wat is MVI en wat zijn de criteria?

MVI staat voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Dit betekent dat inkoop gedaan wordt voor het realiseren van sociale, innovatieve en duurzame inkoop. Dit sluit goed aan bij het kabinetsbeleid om de inkoopkracht van overheden te benutten voor de duurzame transitie van Nederland.

De criteria voor MVI voor cateraars zijn allemaal verbonden aan social return, duurzaamheid en gezondheid. Voor een lijst met alle criteria gerelateerd aan voeding; klik hier.

In dit document staat o.a. ook:

- alle informatie die gewenst wordt, om in te vullen door producenten

- keurmerken die voldoen aan de MVI-richtlijnen

- alle eisen gerelateerd aan productinformatie zoals genoemd in de MVI criteria

De MVI criteria worden ook gehanteerd door Foodstep bij de Monitor Gezonder Eten en Drinken. Met deze tool maken cateraars inzichtelijk richting opdrachtgevers hoe gescoord wordt op gezondheid en duurzaamheid. 

Nationaal Preventieakkoord

Om de stijgende lijn van het groeiend aantal mensen met overgewicht of obesitas te doorbreken, heeft de overheid het Nationaal Preventieakkoord opgesteld.

PS in foodservice denkt graag mee over het Nationaal Preventieakkoord. Omdat de ambitie vanuit de overheid is om in 2040 een gezonder Nederland te hebben, zijn er verschillende actiepunten opgenomen in dit akkoord welke van toepassing zijn op voedingsproducenten, voedingsmiddelenleveranciers en cateraars.

Als je hier klikt, zie je het Nationaal Preventieakkoord. Er zijn verschillende punten geel gemarkeerd. Zo is snel en overzichtelijk te zien welke punten voor jou relevant kunnen zijn.

We zien inmiddels in de foodservicemarkt diverse maatregelen om invulling te geven aan het preventieakkoord.

Daarbij wordt veelal ingestoken op een gezond en duurzaam productaanbod, waarbij de producten uit de Schijf van Vijf de voorkeur hebben.

Voorbeelden van initiatieven:

De laatste update over het Preventieakkoord is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Voedselkeuzelogo's - zoals Nutri-Score

Een voedselkeuzelogo heeft als doel om de consument een snelle en eenvoudige interpretatie van de gezondheid op de voorkant van een product te geven. Het is bedoeld als hulp bij het maken van de gezondere keuze. Het is daarmee een aanvulling op de voedingswaardetabel op de achterkant van een product, zoals deze voorgeschreven staat in de wet Voedselinformatie.

 

Er zijn veel verschillende soorten voedselkeuzelogo’s, maar er is wereldwijd geen consensus welk logo het beste werkt voor de consument. Logo’s kunnen op verschillende manieren sturen; positief, neutraal en negatief. In België wordt Nutri-Score gebruikt en ook in Nederland zal dit voedselkeuzelogo gebruikt gaan worden. Dit werd op 28 november 2019 bekend gemaakt door staatssecretaris Paul Blokhuis. Vanaf medio 2021 zal de Nutri-Score overal in de supermarkt op verpakkingen te vinden zijn. Lees hier meer over dit besluit.

 

PS in foodservice probeert zoveel mogelijk te voorzien in de behoefte van producenten door algoritmes van voedselkeuzelogo’s of andere criteria beschikbaar te maken. De informatie helpt je om een beeld te krijgen hoe je portfolio kleurt en voldoet aan de wensen van de markt. Het kan helpen bij productverbetering.

 

Het algoritme van de Schijf van 5 en Nutri-Score is al beschikbaar voor de eigen producten van een producent. Afhankelijk van de wensen van producenten volgen er mogelijk meer voedselkeuzelogo’s of andere criteria. Laat het ons weten!Als de voedingskundige data van jouw producten up-to-date is kan je nu snel en eenvoudig inzicht krijgen in de scores van je producten. Ga hiervoor naar het rapport in de PS portal, toegankelijk via Mijn PS op de PS website.  

 

Zoek je een deskundige consultant die je kan helpen deze inzichten optimaal te gebruiken, dan verwijzen wij graag naar onze partner Frans van der Sman van Nutrition Scoring Solution

 

Voor meer informatie over de achtergrond over Nutri-Score als voedselkeuzelogo in Nederland, klik hier.

 

 

 

 

 

Wat moet er wettelijk verplicht op een etiket staan?

Er zijn een aantal informatie-eisen verbonden aan etiketten op levensmiddelen:

a) De benaming van het levensmiddel
b) De lijst van ingrediënten
c) Allergenen die in het eindproduct aanwezig zijn
d) De hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten
e) De netto hoeveelheid van het levensmiddel
f) De datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum
g) Bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
h) De naam of handelsnaam en het adres van de exploitant
i) Het land van oorsprong of de plaats van herkomst overeenkomstig artikel 26
j) Een gebruiksaanwijzing, als het levensmiddel moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing
k) Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2%: het effectieve alcoholvolumegehalte
l) Een voedingswaardevermelding

Deze eisen kunnen wijken af als het een levensmiddel is voor directe verkoop of als de verpakking kleiner is dan 10cm2. Voor een uitgebreide beschrijving van waar een etiket op een levensmiddel aan moet voldoen, raadpleeg Normec Label & Specifications.

Bron: Normec Label & Specifications.

 

 

Welke keurmerken kunnen producenten in PS aangeven?

In de database van PS in foodservice kan de producent ook allerlei keurmerken per product aangeven. Deze zijn in te delen in keurmerken die te maken hebben met:

 • Gezondheid
 • Biologisch geteelde producten
 • Dierenwelzijn
 • Duurzaamheid
 • Beschermde oorsprong en streekproducten
 • Religie/ normen en waarden
 • Fairtrade

De verschillende keurmerken en hun betekenis kun je bekijken via dit document. Daarnaast zijn er ook de Duurzaamheidskeurmerken, die vind je hier. Voor meer informatie kun je naar de keurmerkenwijzer.

Ook kan de producent geschiktheden aangeven. Hiermee laat je zien of een product geschikt is voor een bepaald dieet. Dit maakt het voor afnemers gemakkelijk om producten te vinden die voldoen aan hun dieet of levenswijze.

Bron: Keurmerkenwijzer

Hoe krijg ik een Digitale Catalogus in mijn huisstijl? - kopie

Als je productinformatie ontvangt van PS in foodservice krijg je een Digitale Catalogus met jouw producten in PS. Deze Digitale Catalogus kunnen we ook in jouw huisstijl maken met je eigen kleuren en banner. Wil je dit? Mail naar jouw relatiebeheerder. Een fotobanner moet voldoen aan de volgende eisen: 1080 -1920px breed en precies 150 hoog. Het bestand moet in PNG- of JPG-format zijn.  

Klik hier voor meer informatie en enkele mooie voorbeelden!

Hoe krijg ik een Digitale Catalogus in mijn huisstijl?

Als je productinformatie ontvangt van PS in foodservice krijg je een Digitale Catalogus met jouw producten in PS. Deze Digitale Catalogus kunnen we ook in jouw huisstijl maken met je eigen kleuren en banner. Wil je dit? Mail naar jouw relatiebeheerder. Een fotobanner moet voldoen aan de volgende eisen: 1080 -1920px breed en precies 150 hoog. Het bestand moet in PNG- of JPG-format zijn.  

Klik hier voor meer informatie en enkele mooie voorbeelden!

Hoe krijg ik een inlog voor de Portal?

Heb je al een inlog voor de Data Entry? Dan kun je dit account ook voor de Portal gebruiken.

Heb je dit niet? Voor het aanmaken van een account kun je altijd contact opnemen met je relatiebeheerder. Deze zal dan zorgen dat er een inlog voor je aangemaakt wordt. 

Wanneer er meerdere medewerkers van één bedrijf met PS gaan werken, ontvangen zij eigen inloggegevens om problemen in het systeem te voorkomen.

 

Hoe plaats ik met hulp van een webapi, productinformatie op mijn website?

Via de webapi kun je automatisch productinformatie ophalen bij PS in foodservice. Je kunt kiezen welke informatie en hoe je deze wilt tonen. Het kan dus helemaal in je eigen huisstijl.

Hier vind je technische uitleg over het opzetten van de koppeling tussen de database van PS en jouw website/bestelsite. 

Hier kun je doorklikken naar meer voorbeelden, hoe anderen productinformatie op hun website plaatsen met hulp van PS. 

Welke manieren zijn er om productinformatie op mijn website te zetten?

Er zijn 3 manieren. Je kunt:

 • Een Digitale Catalogus  linken op je website;
 • Een permalink gebruik om te verwijzen naar specifieke producten;
 • Zelf kiezen welke informatie je wilt tonen en hoe je deze terug wil laten komen. Dat kan met de webapi-koppeling. 

Lees hier meer. 

Wil je dat we meedenken over wat voor jou de beste oplossing is? Neem contact met ons op!

 

Wie gebruiken het FoodBook?

Het FoodBook wordt dagelijks gebruikt ongeveer 300 keer gebruikt, met gemiddeld 1100 zoekopdrachten per dag. 

We zien dat dit voornamelijk bezoekers zijn die werkzaam zijn in de foodservice (zorg, catering, horeca), of consumenten. 

Los van het FoodBook wordt de productinformatie uit PS voornamelijk gebruikt op bestelsites van groothandels, in informatiesystemen van afnemers en in meer dan 22 apps en rekentools

Wat is een Digitale Catalogus?

Je eigen assortiment in een overzicht

In de Digitale Catalogus wordt het eigen assortiment in een online overzicht geplaatst. Door in de PS database je assortiment actueel te houden onderhoud je automatisch ook je eigen FoodBook. Je krijgt dit FoodBook binnen je abonnement bij PS. Heb je hem nog niet? Vraag hem bij ons aan! 

 

Het is een eenvoudige link, die je kunt delen op je website, in mails, naar medewerkers en klanten. 

Lees hier meer over de Digitale Catalogus

Wat is een Digitale Catalogus?

Zowel voor groothandels als afnemers:

Met de Digitale Catalogus heb je je eigen assortiment in één overzicht. Digitale Catalogus is één centrale, digitale webpagina waar alleen jouw eigen producten te zien zijn. Dit overzicht is speciaal voor jou, op maat gemaakt en wordt automatisch actueel gehouden. Sinds januari 2017 kan ook jouw huiskleur en banner erin geplaatst worden. 

Je eigen assortiment in één overzicht

Van alle producten uit de database van PS in foodservice wordt een selectie op maat gemaakt zodat je alleen jouw eigen producten ter beschikking hebt.

Handige salestool

Wanneer het assortiment in je eigen Digitale Catalogus staat, kun je de catalogus bijvoorbeeld gebruiken als handige salestool of om snel vragen te beantwoorden van uw afnemers. Zo kun je makkelijk in je eigen assortiment filteren op allergenen, geschiktheden en meer.

Altijd up-to-date

De verandering in EU 1169/2011 betekent dat productinformatie altijd beschikbaar moet zijn op verzoek van de gast. Het is daarom essentieel dat iedereen over up-to-date productinformatie beschikt. Via de Digitale Catalogus heb je deze informatie altijd voor handen. Van mutaties word je op de hoogte gehouden.

Klik op de logo's om de Digitale Catalogi van anderen te bekijken:

 

      

 

De voordelen

·       Digitale professionalisering van het assortiment.

·       Productinformatie 24 uur per dag, 7 dagen per week, op elke computer inzichtelijk.

·       Productmutaties worden gecommuniceerd en doorgevoerd. Altijd up-to-date.

Hoe krijg ik een Digitale Catalogus in mijn huisstijl?

Als je productinformatie borgt bij PS in foodservice krijg je een Digitale Catalogus met jouw producten in PS. Deze Digitale Catalogus kunnen we ook in jouw huisstijl maken met je eigen kleuren en banner. Wil je dit? Mail naar jouw relatiebeheerder. Een fotobanner moet voldoen aan de volgende eisen: 1080 -1920px breed en precies 150 hoog. Het bestand moet in .jpg- of .png-format zijn.  

Klik hier voor meer informatie en enkele mooie voorbeelden!

Hoe worden mijn producten getoond in het FoodBook?

Je kunt zelf in het FoodBook of in je Digitale Catalogus bekijken hoe je productinformatie wordt getoond.

De volgorde waarin de producten in het FoodBook (en Digitale Catalogus van het assortiment van groothandels/afnemers) worden getoond, is afhankelijk van de volledigheid van de productinformatie. Als iemand in het FoodBook bijvoorbeeld zoekt op 'pizza' worden bovenaan de pizza-gerelateerde producten getoond die voldoen aan alle eisen. De producten die niet actueel of compleet zijn, worden juist lager vertoond. Elk product krijgt een kwaliteitsscore. We willen complete en actuele productinformatie namelijk belonen met goede vindbaarheid. 

Lees hier meer over aan welke eisen je productinformatie moet voldoen om hoog in de zoekresultaten te komen. 

Wil je hulp om een hoge kwaliteitsscore te krijgen? Neem contact met ons op!

Wat is de Portal?

De Portal is de plek waar je in één oogopslag alle informatie kunt vinden die je nodig hebt om met PS te werken. Zo staan er verschillende rapporten over je producten, zodat je snel kunt zien of je producten goed in PS staan. 

De Portal is het startscherm als je begint met werken in PS in foodservice, er wordt bijvoorbeeld ook gelinkt naar de Data Entry, FoodBook en de PS website. Handig om de link dus in je favorieten te zetten!

https://portal.psinfoodservice.com

 

Wat kan ik met de Portal?

In de Portal zie je in één overzicht hoe je producten ervoor staan. Op deze pagina zie je bijvoorbeeld of je productinformatie nog actueel is, of je packshots hebt toegevoegd en wat de status is van je producten. Ook kun je de doorklik naar je Digitale Catalogus hier vinden (of aanvragen).

Daarnaast kun je hier rapporten uitdraaien over de ingevoerde producten. Zo kun je snel controleren hoe je productinformatie in PS in foodservice staat. 

 

 

 

 

 

 

Wat is het FoodBook?

Het FoodBook is een gratis online overzicht van alle publieke producten in de database van PS in foodservice. Het FoodBook toont van producten de allergenen, voedingswaarden, keurmerken, het verhaal, bereidingswijzen, verpakkingen en foto’s.  Je kunt onder andere zoeken op trefwoorden, EAN-nummers en merken.

 

Doordat de productinformatie van producenten zichtbaar is in het FoodBook kunnen al hun afnemers de productinformatie gratis inzien. Zo wordt goed onderhouden productinformatie toegankelijk voor iedereen. 

 

Klik op het logo om naar het FoodBook te gaan:

 

 

 

 

 

Wil je een FoodBook van alleen jouw producten? Dat kan! We noemen dat een Digitale Catalogus en die kan PS voor je maken, in jouw eigen huisstijlkleuren.

 

Voor meer informatie over een Digitale Catalogus voor Groothandels, klik hier

Voor meer informatie over een Digitale Catalogus voor Afnemers, klik hier

Voor meer informatie over een Digitale Catalogus voor Producenten, klik hier

 

 

Wie kan mij helpen om productspecificaties in te voeren in de Data Entry?

Het is mogelijk om via een strippenkaart productinformatie door PS in te laten voeren (tegen een vergoeding). Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld geen tijd hebt, of het lastig vind om met de Data Entry te werken. 
Er zijn ook diverse organisaties die je kunnen helpen bij etiketinformatie en  het invoeren van productinformatie in PS, zoals de KTBA en Normec Label & Specifications

Hoe bouw ik een permalink op?

Met de permalink kun je verwijzen naar een productsheet. Deze productsheet bevat productinhoudelijke, commerciële en logistieke informatie. Deze informatie synchroniseert altijd met onze database. Dus als een bezoeker van je website/bestelsite op de link klikt, ziet hij de meest actuele productsheet. Een onderhoudsvriendelijke manier dus om extra en actuele informatie bij je producten te tonen, zonder veel ruimte in te nemen. 

Lees hier hoe je zelf permalinks kunt opbouwen.

Klik op deze permalink om het zelf uit te proberen en te zien hoe een productsheet er uit ziet:

https://permalink.psinfoodservice.com/prod/product/web/ean/1213456789125/81588e73-5fe8-4c9f-97ab-9d93e65bbd8c

Neem contact met ons op als je hier advies over wilt!

Wat is de Data Entry?

Via de Data Entry wordt de productinformatie ingevoerd om te delen met alle groothandels en afnemers die data ontvangen via PS. Ook komt de informatie inzichtelijk in het PS FoodBook, waar de informatie gratis beschikbaar is voor iedereen.

Voor een algemene uitleg verwijzen we je graag naar de algemene handleiding Data Entry

Voor het inloggen in de Data Entry is er een account nodig welke PS voor je aanmaakt. Iedere medewerker heeft in principe een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Aan het aantal inlogaccounts zijn GEEN extra kosten verbonden. Heb je nog geen account? Neem dan contact op met PS!

 

Wat is de Data Entry?

Via de Data Entry wordt door producenten de productinformatie ingevoerd om te delen met alle groothandels en afnemers die data ontvangen via PS. Ook komt de informatie inzichtelijk in het PS FoodBook, waar de informatie gratis beschikbaar is voor iedereen.

In het geval van Private Label-producten krijgt de merkeigenaar ook een inlog voor de Data Entry om de productinformatie te controleren en te 'presenteren'. 

Hoe leer ik werken met de Data Entry?

PS geeft ongeveer elke twee weken een Workshop Data Entry. Deze is verplicht (en natuurlijk kosteloos) als je gaat werken met de Data Entry. We vinden het ook heel leuk om iedereen te ontmoeten die met ons systeem werkt. Je krijgt aansluitend een heerlijke lunch bij ons en je kunt daarna nog een tijdje blijven om onder begeleiding productinformatie in te voeren. 

Na de workshop zijn we ook altijd telefonisch bereikbaar als je vragen hebt over de Data Entry.  

Bekijk hier welke workshops er binnenkort gepland staan en lees meer over de inhoud en locatie van de workshop. 

Hoe krijg ik een inlog voor de Data Entry?

Voor het inloggen in de Data Entry is er een account nodig die PS voor je aanmaakt. Iedere medewerker heeft in principe een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Aan het aantal inlogaccounts zijn GEEN extra kosten verbonden. Heb je nog geen account? Neem dan contact op met PS!

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord?

Via het FoodBook is het mogelijk je wachtwoord te wijzigen.
Login via het FoodBook en klik rechts bovenaan op je gebruikersnaam (e-mailadres).
Via 'Gegevens wijzigen' kun je een nieuw wachtwoord aanmaken

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, hoe krijg ik een nieuwe?

Ga naar het FoodBook. Rechts bovenaan via 'Login' kun je een nieuw wachtwoord opvragen.

Hoe helpt PS mij om mijn productinformatie compleet en actueel te houden?

Via de Portal van PS krijg je inzicht in welke producten geüpdatet moeten worden (ouder dan een half jaar). Ook zijn er diverse rapporten beschikbaar, zoals het validatierapport. Aan de hand van het validatierapport kun je checken of je alle gegevens compleet zijn volgens de basis-, volgens de  groothandel- of  volgens de allergenenvalidatie. 

Wat kan ik met de Portal?

In de Portal kun je rapporten uitdraaien over de producten uit jouw assortiment. In dit overzicht kun je als afnemer zien, welke functies binnen jouw abonnement vallen. Ook kun je hier de duurzaamheidsanalyse uitvoeren.

 

 

 

 

 

Is er een handleiding voor de Data Entry?

De handleiding van de Data Entry vind je hier

Heb je hulp nodig? Bel ons vooral! +31 (0)85 044 18 96

Het is overigens verplicht om eerst een workshop te volgen, voor je met de Data Entry aan de slag gaat.

PS geeft ongeveer elke twee weken een Workshop Data Entry. We vinden het ook heel leuk om iedereen te ontmoeten die met ons systeem werkt. Je krijgt aansluitend een heerlijke lunch bij ons en je kunt daarna nog een tijdje blijven om onder begeleiding productinformatie in te voeren. 

Bekijk hier welke workshops er binnenkort gepland staan en lees meer over de inhoud en locatie van de workshop. 

Welke rapporten kan ik vinden in de Portal?

In de Portal vind je een overzicht met de rapporten die je kunt downloaden.

Dit overzicht bestaat uit de volgende rapporten:

 • Validatierapport voor producenten en merkeigenaren: het rapport waarin je open validatiemeldingen kan bekijken voor verschillende validatiesets, zoals allergenen.
 • Producten (welke keurmerken hebben ze?): het rapport waarin je kan bekijken welke keurmerken jouw producten hebben in PS
 • Producten (welke afbeeldingen hebben ze?): het rapport waarin je informatie over de afbeeldingen van al je producten kunt bekijken
 • Producten (staan ze geordend in een productgroep?): het rapport waarin je een lijst van je producten kan bekijken met daarin informatie over de productgroep en GPC-code

 

Waarom zou ik de kenmerken van mijn producten aangeven in PS?

Kenmerken (bijvoorbeeld Zoutarm en Vegetarisch) kun je aangeven in de Data Entry, en worden getoond op het FoodBook.

Door deze unieke eigenschappen van je product aan te geven, kunnen de bezoekers van het FoodBook filteren op de kenmerken. Als een consument/afnemers bijvoorbeeld specifiek op zoek is naar producten ‘zonder toegevoegde suikers’ kan daarop namelijk gefilterd worden in het FoodBook. Deze eigenschappen kunnen het zoeken voor de bezoekers dus gemakkelijker maken. Hierdoor worden jouw producten natuurlijk ook eerder terug gevonden. 

Wie kan mij helpen bij het wettelijk op orde krijgen van mijn productinformatie?

Er zijn diverse organisaties die je kunnen helpen om etiketinformatie en productinformatie in orde te krijgen volgens de huidige wetgeving. Ook kun je bij hen terecht voor vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de KTBA of Normec Label & Specifications.

Zowel Normec Label & Specifications als KTBA heeft medewerkers in dienst die je ook kunnen helpen bij het borgen van je productinformatie in PS in foodservice. Zij hebben ruime ervaring met de invoer in de Data Entry van PS.

Welke informatie moet ik als afnemer kunnen verstrekken aan een gast?

Volgens de EU Verordening 1169/2011 is het verplicht als afnemer allergeneninformatie te geven aan gasten. Het gaat hierbij om de allergeneninformatie van ingrediënten die je gebruikt. Van elk product moet bekend zijn welke 14 verplichte allergenen erin zitten. 
Het is mogelijk om deze informatie mondeling of schriftelijk te verstrekken.
Voedingswaarden zijn alleen verplicht op het etiket van een verpakt product.

Hier vind je meer informatie over de Wetgeving rondom allergenen. 

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket.

Voor verdere uitleg over E-nummers verwijzen wij je graag door naar onze partner het Voedingscentrum. Klik hier om de uitleg te zien over alle E-nummers. Binnen PS in foodservice zullen de E-nummers altijd terugkomen zoals op het etiket.

 

Voeding voor Nierpatiënten?

Voeding en beweging zijn twee basiselementen van een goede gezondheid. Voor nierpatiënten zijn ze extra belangrijk, omdat ze kunnen helpen om de verergering van nierschade af te remmen of zelfs tot stilstand te brengen.

Voor meer informatie over Voeding voor nierpatiënten kun je terecht op deze pagina van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.  

Kan PS mij vertellen hoe duurzaam mijn assortiment is?

Ja, PS biedt duurzaamheidsanalyses aan. 

Wij kijken naar het assortiment dat jij afneemt en waarvan de productinformatie bij ons geborgd is. Vervolgens kijken we naar welke producten duurzaamheidskeurmerken hebben. We gebruiken alleen de door de Raad Van Accreditatie (RVA) erkende keurmerken. Wij zullen elk kwartaal een analyse maken van de duurzaamheid van jouw assortiment aan de hand van de keurmerken van de producten. Op die manier kun je ook veranderingen inzien. 

Lees hier meer, zoals: wat heb ik aan een duurzaamheidsanalyse? En: welk abonnement heb ik hier voor nodig? 

Waarom zou ik mijn keurmerken in PS borgen?

Keurmerken laten iets extra zien over je product. Als producent doe je hard je best om dit keurmerk te halen, dus dat mag ook getoond worden! De keurmerken worden ook gebruikt om te filteren in het FoodBook. Het keurmerk mag alleen in PS in foodservice ingevoerd worden, indien dit ook op het etiket van het product staat. De keurmerken worden ook meegenomen in de duurzaamheidsanalyses. Dus afnemers gebruiken deze keurmerken om een beter beeld te krijgen over hoe duurzaam het assortiment is. Klik hier om te zien wat de duurzaamheidsanalyse inhoudt. 

 

Welke rapporten kan ik vinden in de Portal?

In de Portal vind je een overzicht met de rapporten die je kunt downloaden. 

Dit overzicht bestaat uit de volgende rapporten:

 • Validatierapport voor afnemers: het rapport waarin je de validatiemeldingen kan bekijken voor verschillende validatiesets, zoals allergenen
 • Producten (welke afbeeldingen hebben ze?): het rapport waarin je informatie over de afbeeldingen van al je producten kunt bekijken
 • Producten (staan ze geordend in een productgroep?): het rapport waarin je een lijst van je producten kan bekijken met daarin informatie over de productgroep en GPC-code
 • Product mutatieoverzicht (wat is er gewijzigd?): het rapport waarin je een overzicht kan bekijken van de producten die afgelopen tijd een wijziging hebben gekregen
 • Duurzaamheidsanalyse: het rapport waarin je inzicht krijgt in de duurzaamheid van je assortiment
 • Overzicht productinformatie afnemer: het rapport waarin je een overzicht krijgt van de allergenen, ingrediënten, voedingswaarden en keurmerken per product 
Naar wie gaat de data die ik in PS zet?

PS deelt de data met onder andere groothandels, rekentools, apps, zorginstellingen, cateraars, horeca, en detailhandel. Zij gebruiken de productinformatie voor allerlei verschillende doeleinden.  

Kijk onder Partners, daar staat welke groothandels, apps, rekentools en belangenorganisatie gebruik maken van data uit PS. Hier vind je ook een overzicht van afnemers die met de productinformatie uit PS werken. 

Neem contact met ons op om meer te weten over waar jouw productinformatie naar toe gaat. 

Via welke partijen kan informatie automatisch naar PS gestuurd worden?

Diverse systemen hebben een koppeling naar PS gebouwd. Voorbeelden zijn: SRC, Syncforce, Normec CareNet Online, Descartes en Eclarion. PS staat altijd open voor nieuwe koppelingen om zo het handwerk uit de keten te halen. 

Kan ik als app/software-partij ook informatie ophalen bij PS?

Ja, dat kan. PS is een open database. Wij delen graag onze productinformatie met anderen! Heb je interesse, laat het ons weten!

Bekijk hier welke apps en tools al gebruik maken van de PS database om hun systeem te voeden. 

Kan ik automatisch foto's in PS bij mijn producten laten zetten?

Ja, wij kunnen dat voor je doen. Stuur ons (bijvoorbeeld via een WE-transfer-bestand) je foto’s waarvan de naam van je foto's begint met het EAN van je product. Bijvoorbeeld:

8710348292853ketchupstick.png

Wij lezen dan met een programma de foto’s bij de producten in, handig!

Heeft PS een koppeling met GS1?

PS ontvangt productinformatie van GS1, en PS stuurt ook productinformatie naar GS1. Wil je ook gebruik maken van een koppeling van of naar GS1? Laat het ons weten.

Het FODMAP-dieet?

Het FODMAP-dieet is een dieet dat geschikt is voor patiënten met het Prikkelbaar Darm Syndroom. Het is een tijdelijk dieet dat veel duidelijkheid kan geven over welke voeding niet goed verteerd kan worden. 

PS heeft in samenwerking met de FODMAP foodies een Digitale Catalogus gemaakt met alleen producten die FODMAP-laag zijn. 

Dit FODMAP-FoodBook vind je hier. 

Meer informatie over het FODMAP-dieet vind je hier

 

 

Wat krijg ik als ik werk met PS?

Wanneer je gaat werken met PS krijg je het volgende:

 • Jouw productinformatie wordt gebracht naar klanten; overzichtelijk en met kwaliteit. Het stroomlijnen en ontlasten van de interne organisatie gebeurt vanuit één plek.
 • Meer dan productinformatie: naast de basisinformatie (ingrediënten, voedingswaarden, allergenen en logistiek) kun je veel meer informatie in PS toevoegen, zoals je commerciële verhaal, foto’s, filmpjes, certificaten, recepten, bereidingswijzen, specifieke nutriënten, keurmerken, geschiktheden en ga zo maar door!
 • Jouw productinformatie-mutaties worden automatisch verzonden naar je klanten.
 • Jouw productinformatie in het FoodBook: meer dan 400 bezoekers per dag.
 • Jouw zichtbaarheid wordt vergroot op de markt. Als nieuwe producent in PS wordt jouw merk gepromoot in onze nieuwsbrieven en sociale kanalen.
 • Gratis marketingworkshops en productmarketingadvies.
 • Een eigen Digitale Catalogus in eigen huisstijlkleuren. Een overzicht van al je artikelen, met de actuele productinformatie, foto’s, en productverhaal. Deze Digitale Catalogus geeft je verkoop binnendienst, je salesteam en de (potentiële) klant inzicht in je totale assortiment. Altijd actuele informatie voor iedereen.
 • Jouw productinformatie ook automatisch in veelgebruikte apps en tools zoals de Eetmeter.

Samengevat:

Door het gebruik van PS kun je makkelijker voldoen aan groeiende informatiebehoefte naar productinformatie van consumenten en groot- en detailhandel. Het grote voordeel van PS: Het borgen van productinformatie op één plek, die gedeeld en gebruikt wordt via koppelingen met PS, via het FoodBook, via bestelsites, via softwaretools en via je eigen website. Lees verder op de volgende pagina’s om meer te weten over hoe jij PS in foodservice kunt inzetten. Ook kun je nog meer informatie vinden op de producenten-pagina van onze website.

Wil je in 80 seconden een beeld van wat PS voor jou kan doen? Bekijk dit filmpje! 

 

Hoe start ik met werken met PS?

Wil je starten met PS in foodservice? Dat kan! Dit betekent dat je je organisatie ontzorgt: de productinformatie van jouw assortiment is digitaal en actueel 24/7 beschikbaar. Direct onderhouden door de producent zelf.

 

Het starten met ophalen van informatie bij PS, begint met het afsluiten van een overeenkomst en het aanleveren van een goede assortimentslijst. 

 

Heb je hier vragen over? Neem contact op met Miranda!

 

 

Hoe start ik met werken met PS?

Wil je starten met PS in foodservice? Dat kan! Dit betekent dat je je organisatie ontzorgt: de productinformatie van jouw assortiment is digitaal en actueel 24/7 beschikbaar. Direct onderhouden door de producent zelf.

Het starten met ophalen van informatie bij PS, begint met het afsluiten van een overeenkomst en het aanleveren van een goede assortimentslijst. 

Heb je hier vragen over? Neem contact op met Louise!

Hoe start ik met werken met PS?

Werken met PS begint met het sluiten van een overeenkomst. 

Daarna volgen de medewerkers die de producten gaan invoeren de (gratis) Workshop Data Entry. Met deze workshop leer je vlot hoe je kunt werken met het systeem van PS.

Daarna volgen 1 of eventueel meer medewerkers van Sales of Marketing de (gratis) Marketingworkshop. Hier leren ze hoe over alle marketingvoordelen die je krijgt zodra je gaat werken met PS. Zoals de Digitale Catalogus, het gebruik van de productinformatie voor je eigen website en hoe PS voor jou de productinformatie doorzet naar groothandels, afnemers en consumenten. 

Zodra je de producten hebt ingevoerd, wordt er van je verwacht dat je de productinformatie elk half jaar controleert en updatet. We zijn telefonisch goed bereikbaar en willen je altijd helpen bij het invoeren van productinformatie. De Portal van PS helpt je hierbij met handige rapporten. Zo krijg je snel inzicht in hoe je productinformatie erbij staat en wat je nog moet verbeteren. 

PS rekent producenten een fee om hun productinformatie te kunnen borgen in de database. Bij grote aantallen producten is er een hoge staffelkorting. Vraag vrijblijvend meer informatie of een offerte op. 

Bel of mail, klik hier.

Wie werken er bij PS in foodservice?

Binnen het team van PS in foodservice zijn enkele discipines te onderscheiden. Naast het team van relatiebeheerders (veelal met voedingskundige of diëtetiek achtergrond), zijn enkele collega's actief met technische ontwikkelingen op de database en website en data uitwisseling via de webapi. Daarnaast kennen we marketing en communicatie deskundige. Ook worden we meestal bijgestaan door een aantal stagiaires. 

Wil je contact met van ons? Bekijk hier de teampagina

 

Wat vindt PS in foodservice belangrijk?

PS in foodservice wil graag zoveel mogelijk handwerk uit de keten halen.

Dit handwerk gebeurt nog steeds op veel te veel plekken:

 • De producent stuurt handmatig productinformatie op aanvraag van de groothandel of klant.
 • Ook vult de producent nog handmatig bronbestanden voor groothandels.
 • De groothandel verwerkt deze informatie handmatig in het eigen systemen.
 • En de groothandel vult handmatig de bestelsite met productinformatie.
 • Groothandels en klanten werken met veel verschillende systemen waarin de producent informatie invoert. 
 • De producent typt zelf ook op verschillende plekken productinformatie over om bijvoorbeeld een etiket op te maken.
 • Wijzigingen in productinformatie moeten handmatig verwerkt worden.
 • De afnemer heeft ook informatie nodig die zij handmatig invoeren in hun eigen systemen.

PS in foodservice wil op al deze plekken rust en gemak in de keten brengen. Dit door te koppelen met verschillende systemen. Productinformatie hoeft dan niet meer handmatig opgestuurd te worden naar veel verschillende klanten en wijzigingen worden automatisch verwerkt. Zo is er ook veel minder kans op fouten! Heb je een vraag over hoe jij het handwerk kan beperken? Wij hebben hier veel ervaring in. Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee! 

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iedereen, altijd - ook als er buiten de deur gegeten wordt -  toegang heeft tot goede productinformatie. Vooral allergenen zijn belangrijk, maar bijvoorbeeld ook herkomst, duurzaamheid en voedingswaarde. Iedereen moet namelijk kunnen vertrouwen op wat ze eten. Wij werken bij PS in foodservice elke dag hard om ervoor te zorgen dat de productinformatie soepel door de keten gaat en makkelijk toegankelijk is voor iedereen die dat nodig heeft. 

 

 

 

 

Wie werken er al met PS in foodservice?

Inmiddels borgen ruim 1000 grote en kleine producenten hun productinformatie bij PS in foodservice. Bekijk hier een aantal filmpjes en lees waarom deze producenten met PS werken. Inmiddels hebben we daarom een database met informatie over ruim 215.000 producten. 

Nagenoeg alle groothandels uit Nederland en steeds meer uit Belgie gebruiken de productinformatie uit de database van PS voor hun logistieke proces en bestelsysteem. Bekijk hier welke groothandels dit zijn.  

Een grote groep afnemers (cateraars, ziekenhuizen, horeca, parken) ontvangt productinformatie uit PS om hun patienten, gasten en klanten te voorzien van informatie. Bekijk hier welke afnemers bij ons productinformatie ophalen. 

Vele rekentools/keukenmanagementsystemen gebruiken de productinformatie via PS, zodat ondernemers gemakkelijk met de productinfo kunnen rekenen, bekijk ze hier

Wat doet PS in foodservice?

PS in foodservice is dé centrale plek voor alle productinformatie. Wij zorgen dat de productinformatie de foodketen doorgezet wordt, met zo min mogelijk handwerk. 

Producenten zetten de productinformatie in ons systeem (de Data Entry). Vervolgens kan deze informatie opgehaald worden door groothandels. Zij gebruiken het onder andere voor hun logistieke proces of het voeden van hun bestelsite met productinformatie.

De informatie over 215.000 producten is publiekelijk inzichtelijk in het FoodBook. Deze productinformatie uit onze database kan ook rechtsstreeks (of indirect via een groothandel) opgehaald worden door afnemers in de zorg, catering, horeca, petrol, recreatie, en meer. 

Omdat wij een groot aantal apps en rekentools voeden met informatie, wordt de productinformatie voor de afnemers makkelijk bruikbaar in de praktijk. 

 

 

Bekijk dit filmpje om te zien wat wij voor producenten doen:

 

Hoe gebruik ik het FoodBook?

Hoe gebruik ik het FoodBook?

 1. Typ in de zoekbalk de productnaam of het merk dat je zoekt. Houd het kort!
 2. Specificeer je zoekopdracht met de filters links in het scherm. Heb je bijvoorbeeld een allergie, zoek dan met een "Bevat niet"-filter.
 3. Klik op het product naar keuze en bekijk de basis-productinformatie.
 4. Wil je de complete productinformatie zien in een productsheet? Dat kan door gratis te registreren!
 5. Product niet vindbaar? Of een foutje ontdekt? Laat het ons weten via dit formuliertje. Dan gaan wij ermee aan de slag!

Wil je meer informatie en uitleg over het gemakkelijk zoeken van productinformatie via het Foodbook? Klik dan hier

Wat krijg ik als ik werk met PS?
 • Eenvoudig en snel toegang tot productinformatie van je leveranciers.
 • Informatie uit PS kun je gemakkelijk terug laten komen in je bestelsystemen, bestelsite, webshop of op je website.
 • Je krijgt toegang tot een uitgebreide applicatie voor het borgen van je Private Label-artikelen: de producent voert in, jij controleert en presenteert. Zo blijf jij merkeigenaar.
 • Naast productinhoudelijke informatie (ingrediënten, allergenen en voedingswaarden) kun je ook commerciële informatie, logistieke informatie, foto’s en packshots ophalen! Zo haal je alle informatie die jij nodig hebt via één bron.
 • Een digitaal assortimentsboek om je afnemers te informeren over jouw producten? Daarvoor krijg je het gratis Digitale Catalogus: een actueel overzicht van jouw assortiment met goede informatie!
 • Productinformatie uit PS kun je terug laten komen op je eigen website, zodat jouw klanten deze altijd gemakkelijk kunnen vinden.
 • En…PS helpt om jouw hele assortiment geborgd te krijgen in PS in foodservice. Bijvoorbeeld met voorbeeldbrieven voor het aanschrijven van je leveranciers, maar ook de vraag vanuit het collectief.
Wat krijg ik als ik werk met PS?
 • Eenvoudig en snel toegang tot productinformatie van je leveranciers.
 • Een eigen Digitale Catalogus. Een overzicht van al je artikelen, met de actuele productinformatie, foto’s, en productverhaal. Altijd actuele informatie voor iedereen.
 • Via de Portal inzicht in mutaties, validaties, duurzaamheidsanalyses en toegang tot een digitaal rapport met productinhoudelijke informatie als allergenen, ingrediënten en keurmerken.
 • Je krijgt toegang tot een uitgebreide applicatie (de Data Entry) voor het borgen van je company only-artikelen: de producent voert in, jij controleert en presenteert! Zo blijf jij merkeigenaar.
 • Naast productinhoudelijke informatie (ingrediënten, allergenen en voedingswaarden) kun je ook commerciële informatie, logistieke informatie, foto’s en packshots ophalen. Zo haal je alle informatie die jij nodig hebt via één bron!
 • Naast verplichte etiketgegevens onder andere extra allergenen en voedingswaarde informatie beschikbaar!
 • Mogelijkheid om gebruik te maken van receptuurbeheer-tools met productinfo van PS
 • En…PS helpt om jouw hele assortiment geborgd te krijgen in PS in foodservice. Bijvoorbeeld met voorbeeldbrieven voor het aanschrijven van je leveranciers, maar ook de vraag vanuit het collectief!
Welke manieren zijn er om productinformatie op mijn website te zetten?

Er zijn 3 manieren:

Je kunt een Digitale Catalogus linken op je website, een permalink gebruik om te verwijzen naar specifieke producten. Of je kunt zelf kiezen welke informatie je wilt tonen en hoe je deze terug wil laten komen. Dat kan met de WebAPI-koppeling. 

Lees hier meer. 

Wil je dat we meedenken over wat voor jou de beste oplossing is? Neem contact met ons op!

 

Waarom moet ik productinformatie plaatsen op mijn bestelsite?

Vanuit de wetgeving ben je verplicht om productinformatie te tonen voor het moment van aankoop. Dan gaat het bijvoorbeeld om allergenen en voedingswaarde.

Maar naast voldoen aan de wetgeving is het ook belangrijk om op die manier service te bieden. Door transparante productinformatie bied je (potentiële) klanten veel nuttige informatie die ze kunnen gebruiken in hun aankoopproces. Een webshop met weinig gedetailleerde informatie over de producten, verkoopt minder. Om je klanten meer te vertellen, inspiratie te bieden en zo een hogere omzet en sales te behalen via online is het goed om productinformatie te tonen op je bestelsite. 

Wil je dat we met je meedenken over een commerciële en efficiënte bestelsite? Neem contact met ons op!

Waarom zou ik productinformatie op mijn website plaatsen?

Steeds meer klanten in de foodservice zoeken online naar informatie over jouw producten. Hoe is het gemaakt? Welke ingrediënten zitten er in? Wat is de herkomst van het product? Heeft het bepaalde keurmerken? Je kunt potentiële klanten verliezen als ze geen antwoorden krijgen op hun vragen, maar bij een concurrent wel. 

Daarom is het belangrijk om op je website de juiste informatie beschikbaar te hebben. Maar omdat het tijd kost om die informatie up-to-date te houden, biedt PS mogelijkheden om vanuit de database productinformatie op jouw website te tonen. Deze mogelijkheden kosten niets extra's. 

Lees hier meer en klik door naar voorbeelden van hoe andere producenten gebruik maken van productinformatie op hun website. 

Ondersteunt PS ook meertalige productinformatie?

Ja, PS ondersteunt meertalige productinformatie in het Engels, Frans en Duits. Een producent kan het dus in 4 talen invoeren en groothandels en afnemers kunnen het dan ook ophalen. 

Ook is het mogelijk om een link naar een anderstalige productsheet (met de permalink) en Digitale Catalogus te maken. 

Wil je meertalig invoeren? Lees in de handleiding van de Data Entry hoe dat moet. 

 

 

Welke informatie kan ik ophalen bij PS?

Naast de basisinformatie (ingrediënten, voedingswaarden, allergenen en logistiek) kun je nog veel meer informatie uit PS ophalen, zoals je commerciële verhaal, foto’s, recepten, bereidingswijzen, specifieke nutriënten, keurmerken, geschiktheden en nog veel meer! 

Commercieel niveau

 • Wettelijke benaming
 • GPC-code
 • Commercieel verhaal, een beschrijving van het product. 
 • Packshots en andere impressiefoto’s: Na de zomer van 2017 ook filmpjes, certificaten, door de product gekozen links en andere documenten.

Ingrediënten

 • Ingrediënten
 • Land van herkomst
 • % KWID
 • GMO-vrij
 • Doorstraald

Allergenen

 • Alle 14 verplichte allergenen
 • De aanvullende allergenen

Voedingswaarde

 • Energie kcal/kJ
 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Waarvan suikers
 • Vet totaal
 • Vet verzadigd
 • Zout

Meer dan 50 keurmerken

Bekijk hier welke keurmerken de producten kunnen hebben in PS.

Meer dan 35 geschiktheden

 • Halal
 • Vrij van Varkensvlees
 • Zoutarm
 • Glutenvrij
 • …en nog veel meer.

Sensorische eigenschappen

 • Smaak
 • Kleur
 • Geur
 • Consistentie

Verpakkingen/Logistieke gegevens

 • Artikelnaam
 • EAN CE
 • Artikelnummer
 • Intrastat-code
 • EG-nummer
 • Verpakkingssoort met LxBxH
 • Netto inhoud
 • Bruto gewicht
 • Eventueel uitlekgewicht
 • Palletgegevens: type pallet, aantal dozen per laag, hoogte etc.  
 • HE-gegevens:
 • EAN HE
 • Artikelnummer
 • Verpakking
 • Aantal CE in HE
 • Brutogewicht

Bewaarconditie

Af productie…, na ontdooien…, na openen…

Microbiologie

De maximale waardes van je product, van bijvoorbeeld Salmonella of Listeria Monocytogenes.

Zoals je ziet kun je dus ook de logistieke gegevens bij PS op te halen. Dit betekent dat het opvragen van bronbestanden niet meer nodig is, mits groothandels het ook ophalen. Omdat hiermee de bronbestanden komen te vervallen, scheelt dit een hoop tijd!

Wist je dat je je specificaties ook in het Engels, Duits en Frans ook worden ondersteund door PS? En ook makkelijk links naar meertalige productsheets kunt maken? Dit is erg handig als je ook afname in het buitenland hebt. Vertel de producent dat je graag meertalige invoer van de productspecificatie wilt. 

Welke informatie kan ik borgen bij PS?

Naast de basisinformatie (ingrediënten, voedingswaarden, allergenen en logistiek) kun je nog veel meer informatie in PS toevoegen, zoals je commerciële verhaal, foto’s, recepten, bereidingswijzen, specifieke nutriënten, keurmerken, geschiktheden en ga zo maar door! Informatie specifiek voor je klanten of om je eigen merk optimaal te presenteren.

Commercieel niveau:

 • Wettelijke benaming
 • GPC-code
 • Commercieel verhaal: geef je product een verhaal mee.
 • Packshots en andere impressiefoto’s: geef je product een gezicht! Na de zomer van 2017 ook filmpjes, certificaten, zelfgekozen links en andere documenten.

Ingrediënten:

 • Ingrediënten
 • Land van herkomst
 • % kwid
 • GMO-vrij
 • Doorstraald

Allergenen:

 • Alle 14 verplichte allergenen
 • De aanvullende allergenen

Voedingswaarde:

 • Energie kcal/kJ
 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Waarvan suikers
 • Vet totaal
 • Vet verzadigd
 • Zout

Naast deze verplichte voedingswaarden, is het ook mogelijk om andere voedingwaarden zoals vezels toe te voegen om zo nog transparanter te zijn over je product.

Meer dan 50 keurmerken:

Bekijk hier welke keurmerken je producten kunnen hebben in PS.

Meer dan 35 geschiktheden:

 • Halal
 • Vrij van Varkensvlees
 • Zoutarm
 • Glutenvrij
 • …en nog veel meer.

Sensorische eigenschappen:

 • Smaak
 • Kleur
 • Geur
 • Consistentie

Als standaardset, of voeg zelf eigenschappen toe.

Verpakkingen/Logistieke gegevens:

 • Artikelnaam
 • EAN CE
 • Artikelnummer
 • Intrastat-code
 • EG-nummer
 • Verpakkingssoort met LxBxH
 • Netto inhoud
 • Bruto gewicht
 • Eventueel uitlekgewicht
 • Palletgegevens: type pallet, aantal dozen per laag, hoogte etc.  
 • HE-gegevens:
 • EAN HE
 • Artikelnummer
 • Verpakking
 • Aantal CE in HE
 • Brutogewicht

Bewaarconditie:

Af productie…, na ontdooien…, na openen…

Microbiologie:

De maximale waardes van je product, van bijvoorbeeld Salmonella of Listeria Monocytogenes.

 

Zoals je ziet kun je dus ook de logistieke gegevens bij PS borgen. Dit betekent dat het invullen van bronbestanden niet meer nodig is, mits groothandels het ook ophalen. Informeer je groothandels hierover, dan weten zij dat ook hun logistieke informatie met packshots via PS opgehaald kan worden. Omdat hiermee de bronbestanden komen te vervallen, scheelt dit een hoop tijd.

Wist je dat je je specificaties ook in het Engels, Duits en Frans kunt invoeren in PS? En ook makkelijk links naar meertalige productsheets kunt maken? Dit is erg handig als je ook afnemers in het buitenland hebt!

Wat betaal ik om informatie te ontvangen van PS?

PS kent afnemers die alleen informatie ophalen, en afnemers voor wie het van belang is de productinformatie aan bepaalde eisen en vormen voeldoet. PS kent daarom een aantal abonnementsvormen, lees hier meer

 

 

Wat zijn duurzaamheidskeurmerken?

Duurzaamheidskeurmerken zijn keurmerken die iets zeggen over de duurzaamheid van een product.

Klik hier om de Duurzame en geaccrediteerde keurmerken te zien. Ook deze keurmerken kunnen door producenten op hun producten in PS worden aangemerkt.

Deze keurmerken zijn de basis voor de duurzaamheidsanalyse die PS voor haar afnemers heeft gemaakt en beschikbaar is in de Portal. Kijk hier voor meer informatie over de duurzaamheidsanalyse. 

 

Wat houdt de wet Voedselinformatie (Europese Verordening) in?

De wet Voedselinformatie (Europese Verordening 1169/2011) valt onder de Europese wetgeving en is ingegaan op 13 december 2014. Deze wetgeving heeft veel bestaande losse wetten vervangen.

Het doel van deze wet is de leesbaarheid van het etiket te verbeteren en de consument informatie te geven om een goede voedselkeuze te kunnen maken met aandacht voor gezondheid, veiligheid, herkomst en milieu.

Ook verkoop via internet valt onder deze wet. Groothandels die voorverpakte levensmiddelen te koop aanbieden via bestelsystemen, moeten productinformatie beschikbaar hebben voordat de aankoop plaatsvindt.

In Nederland is de wet vertaald in het Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen (WIL). Hiermee is het Warenwetbesluit Etikettering Levensmiddelen (WEL) komen te vervallen. Bron: Voedingscentrum

Welke voedingswaarden zijn verplicht om te vermelden op het etiket?

Energie en 6 voedingsstoffen moeten per 100 milliliter of 100 gram in deze volgorde worden vermeld:

 • Energie (kJ/kcal)
 • Vetten (g)
  • waarvan verzadigde vetzuren (g)
 • Koolhydraten (g)
  • waarvan suikers (g)
 • Eiwitten (g)
 • Zout (g)

De gedeclareerde waarden zijn gemiddelden die zijn gebaseerd op:

 • de analyse van het levensmiddel door de fabrikant;
 • een berekening op basis van de bekende of effectieve gemiddelde waarde van de verwerkte ingrediënten, of
 • een berekening aan de hand van algemeen vaststaande en aanvaarde gegevens.

In PS kun je selecteren op welke methode jouw voedingswaarden zijn gebaseerd.

Indien de energetische waarde of hoeveelheid (van een) nutriënt(en) in een product verwaarloosbaar is, kan de informatie over deze elementen worden vervangen door een vermelding zoals „Bevat verwaarloosbare hoeveelheden …”

Voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % is het niet verplicht om de voedingswaarden te vermelden.

Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011

Welke levensmiddelen zijn ook na 2016 vrijgesteld van verplichte voedingswaardevermelding?

1. Onverwerkte producten die bestaan uit één ingrediënt of categorie van ingrediënten.
2. Verwerkte producten die als enige vorm van verwerking zijn gerijpt en die bestaan uit één ingrediënt of categorie van ingrediënten.
3. Water bestemd voor menselijke consumptie, inclusief water waarbij de enige toegevoegde ingrediënten kooldioxide en/of aroma’s zijn.
4. Een kruid, een specerij of mengsels daarvan.
5. Zout en zoutvervangers.
6. Tafelzoetstoffen.
7. Koffie
8. Thee
9. Gefermenteerde azijn of vervangers van azijn, inclusief die waarbij de enige toegevoegde ingrediënten aroma’s zijn.
10. Aroma’s.
11. Levensmiddelenadditieven.
12. Technische hulpstoffen.
13. Voedingsenzymen.
14. Gelatine.
15. Jamgeleermiddel.
16. Gist.
17. Kauwgom.
18. Levensmiddelen in verpakkingen waarvan het grootste oppervlak minder dan 25 cm2 bedraagt.
19. Levensmiddelen, met inbegrip van ambachtelijke levensmiddelen, die rechtstreeks door de producent in kleine hoeveelheden worden geleverd aan de eindverbruiker of aan de plaatselijke detailhandel die rechtstreeks aan de eindverbruiker levert.

Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011

Welke keurmerken kan ik aangeven in PS?

In de database van PS in foodservice kun je ook alle keurmerken per product aangeven. Deze zijn in te delen in keurmerken die te maken hebben met:

 • Gezondheid
 • Biologisch geteelde producten
 • Dierenwelzijn
 • Duurzaamheid
 • Beschermde oorsprong en streekproducten
 • Religie/ normen en waarden
 • Fairtrade
 • UTZ 

De verschillende keurmerken en hun betekenis kun je bekijken via dit document. Daarnaast zijn er ook de Duurzaamheidskeurmerken, die vind je hier. Voor meer informatie kun je naar de keurmerkenwijzer.

Ook kun je geschiktheden aangeven. Hiermee laat je zien of een product geschikt is voor een bepaald dieet. Dit maakt het voor afnemers gemakkelijk om producten te vinden die voldoen aan hun dieet of levenswijze.

Bron: Keurmerkenwijzer

Hoe gebruik ik het FoodBook?

In het gratis FoodBook vind je de productinformatie van alle publiekelijk inzichtelijke producten. Fabrikanten voeren deze productinformatie zelf en houden de informatie up-to-date. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie.

Om producten te vinden in het FoodBook neem je de volgende stappen:

 • Typ in de zoekbalk de productnaam of het merk wat je zoekt.
 • Specificeer je zoekopdracht met de filters links in het scherm.
 • Wil je zoeken op EAN nummer of artikelnummer, gebruik dan de filter links in het scherm.
 • Klik op het product naar keuze en bekijk de basic productinformatie.

Hier zie je de ingrediënten, de verplichte voedingswaarden en de allergeneninformatie van de 14 verplichte allergenen. Er wordt onderscheid gemaakt in:

 • Receptuur bevat        
 • Receptuur bevat niet, maar kan sporen bevatten van
 • Receptuur bevat niet

De vermelding “Receptuur bevat niet” geeft aan dat het allergeen niet aanwezig is in de receptuur van het product. Dit is niet hetzelfde als de claim “vrij van”. Verder worden de keurmerken en geschiktheden van het product getoond.

Wil je de complete productinformatie zien? Maak een gratis account aan via registeren. Hierna kun je de complete productinformatie inzien via de knop “pdf”. Om terug te gaan naar je zoekresultaten klik je op de knop “terug” in het FoodBook.

Om een nieuwe zoekopdracht te beginnen klik je op “Reset alle filters”. Vervolgens typ je opnieuw een productnaam of merk in de zoekbalk.

Kun je een product niet terugvinden in het FoodBook? Pas je zoekopdracht aan of stuur een mailtje naar info@PSinfoodservice.nl

Welke kenmerken kan ik aangeven in PS?

De kenmerken kunnen als een soort labels aan een product worden gehangen (in de Data Entry). Voorbeelden van kenmerken zijn Halal, Bevat varken en Suikervrij. Voor twee van deze claims geldt dat dat alleen op een verpakking genoemd mag worden als het aan bepaalde eisen voldoet:

Voor Zoutarm en Natriumarm geldt: Het product bevat maximaal 0,12 gram natrium per 100 gram of 100 milliliter. Deze beperking geldt niet voor water. 

Op de kenmerken kan ook gefilterd worden in het FoodBook. Wil je bijvoorbeeld alleen Halal producten bekijken? Klik dan links in het menu onder kenmerken op 'Halal'.

Wat moet ik vermelden in de ingrediëntendeclaratie en hoe bouw ik deze op?

De ingrediëntendeclaratie wordt ingevuld op volgorde van de hoeveelheid grondstof. Begin met de grootste hoeveelheid en eindig met de kleinste hoeveelheid. Bij plantaardige oliën en vetten wordt ook de bron aangegeven, bijvoorbeeld zonnebloem.
Allergene ingrediënten worden in een andere opmaak getoond (dikgedrukt, schuingedrukt, onderstreept of in hoofdletters). Je kunt dit in PS aangeven door de ingrediënten tussen accolades {} te plaatsen en de opmaak bij je merk aan te geven.
Verder kun je per ingrediënt het land of landen van herkomst aangeven. Voor bepaalde ingrediënten moet je de KWID aangeven, deze kun je ook vullen in PS.

Zijn er uitzonderingen op de ingrediëntendeclaratie?

Ja, er zijn levensmiddelen waar geen lijst van ingrediënten op het etiket hoeft te worden aangebracht:

 • verse groenten en vers fruit, inclusief aardappelen, die niet zijn geschild of gesneden of soortgelijke bewerkingen hebben ondergaan;
 • koolzuurhoudend water waarvan deze hoedanigheid blijkt uit de benaming;
 • gistingsazijn indien deze uitsluitend afkomstig is van één basisproduct en mits er geen ander ingrediënt aan is toegevoegd;
 • kaas, boter, gezuurde melk en gezuurde room waaraan geen andere ingrediënten zijn toegevoegd dan melkbestanddelen, voedingsenzymen en culturen van micro-organismen die noodzakelijk zijn voor de vervaardiging, of zout dat noodzakelijk is voor de bereiding van andere kaas dan verse kaas of smeltkaas;
 • uit één ingrediënt bestaande levensmiddelen waarbij:
  - de benaming van het levensmiddel identiek is aan de benaming van het ingrediënt, of
  - de benaming van het levensmiddel de duidelijke identificatie van de aard van het ingrediënt mogelijk maakt.
  Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011
Voor welke producten wordt een oorsprongsbenaming aangeven op het etiket?

Vanaf 13 december 2014 is het verplicht het land van oorsprong te vermelden indien:

 • Consument anders misleid wordt (Keniaanse koffie, echter gebrand in Hamburg dus herkomst is daarmee Duitsland) of
 • Voor producten als ‘niet verwerkt/vers vlees’ van varkens, schapen, geiten en pluimvee in aanvulling op de bestaande verplichting voor rundvlees . Vermeld dient te worden waar het vlees vandaan komt en indien verschillend vermeld moet vermeld worden waar het is geboren, gefokt en geslacht of
 • Herkomst wordt vrijwillig vermeld maar wijkt af van primaire ingrediënt (stel: Hollandse tomatensap, waarbij de sap productie weliswaar in Nederland heeft plaatsgevonden maar er meer dan 50% tomaten (= primaire ingrediënt) uit bijvoorbeeld Italië in zijn verwerkt.)

Ook het land van oorsprong kan aangeduid worden in PS, evenals de vermeldingen voor vlees.

Voor deze producten geldt verder een oorsprongsbenaming, hier moet de regio aangeduid worden:

 • Honing
 • Verse groenten en fruit
 • Olijfolie

Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011

Waar kan ik informatie vinden over de Europese wetgeving?

Op de website van de Europese Commissie staat alle actuele informatie over de wetgeving op het gebied van voedingsmiddelen. Hier kun je de belangrijkste punten vinden van de Europese Verordening 1169/2011. Ook beschikt de website over verschillende samenvattingen en documenten met betrekking tot de wetgeving en informatie over claims, supplementen etc. 

Klik hier om alle informatie omtrent de Europese wetgeving in te zien. 

 

Welke aanvullende vermeldingen gelden voor vlees- en visproducten?

Voor vleesproducten is het verplicht om het volgende te vermelden op het etiket:

 • Locatie van geboorte
 • Locatie van het grootbrengen
 • Locatie van het slachten

Voor visproducten is het verplicht om het volgende te vermelden op het etiket:

 • de handelsbenaming van de soort
 • de productiemethode
 • het vangstgebied

Deze velden kun je vullen in PS. Heb je een handelsbenaming van een vissoort die niet in de lijst staat, neem dan contact met ons op.

Bron: Europese Verordening (EG) 1379/2013 en Uitvoeringsverordening (EU) 1337/2013

Op welke manier moeten de voedingswaarden op het etiket staan?

1) Het is verplicht om een minimale lettergrootte van 1.2 millimeter op het etiket aan te houden zodat de leesbaarheid verbetert. Voor verpakkingen waarvan het grootste oppervlak minder dan 80 cm2 bedraagt, wordt een minimale lettergrootte van 0.9 millimeter aangehouden.

2) Energie en voedingsstoffen moeten per 100 milliliter of 100 gram in deze volgorde worden vermeld. Dikgedrukt is verplicht. 

 • Energetische waarde kJ/kcal
 • Vetten
  • Waarvan verzadigde vetzuren
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren
 • Koolhydraten
  • Waarvan suikers
  • Polyolen
  • Zetmeel
 • Vezels
 • Eiwitten
 • Zout
 • Vitaminen en mineralen mits ze in significante hoeveelheden aanwezig zijn 

Deze worden gepresenteerd in tabelvorm. Wanneer daar niet voldoende ruimte voor is, mogen de voedingswaarden achter elkaar worden genoemd. 

Voor meer informatie ga naar: Normec Label & Specifications.

In PS kunnen al deze waarden worden ingevuld. Handig om aan te geven als bijvoorbeeld vitaminen en mineralen jouw USP zijn. 

Wat zijn niet-voorverpakte levensmiddelen?

Volgens artikel 1 van de wetgeving wordt onder deze regeling verstaan:

a. niet-voorverpakte levensmiddelen: levensmiddelen die niet voorverpakt aan de eindverbruiker of aan grote cateraars te koop worden aangeboden of levensmiddelen die op de plaats van verkoop op verzoek van de consument worden verpakt of met het oog op de onmiddellijke verkoop worden voorverpakt;

b. allergeneninformatie: voor niet-voorverpakte levensmiddelen moet de allergeneninformatie beschikbaar zijn.

Klik hier voor een link naar de beslisboom voorverpakt vs niet-voorverpakte levensmiddelen.

Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011

Wat is de KWID?

KWID is een afkorting voor kwantitatieve ingrediëntendeclaratie.  Dit houdt in dat de hoeveelheid van een ingrediënt of gebruikte categorie ingrediënten moet worden vermeld wanneer het:

 • voorkomt in de benaming van het levensmiddel of door de consument gewoonlijk met die benaming wordt geassocieerd (bijvoorbeeld: kip-kerrie salade)
 • opvallend in woord of beeld of als grafische voorstelling op de etikettering is aangegeven
 • van wezenlijk belang is om een levensmiddel te karakteriseren en het te onderscheiden van de producten waarmee het wegens zijn benaming of aanblik zou kunnen worden verward (bijvoorbeeld: cacaobestanddelen in chocolade)

  Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011

  In PS kun je de KWID aangeven in de ingrediëntentabel. Je hoeft enkel het percentage in te vullen.
Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. De Europese Unie heeft bepaald dat de 14 voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten worden.

Meer weten over wetgeving en allergenen? Neem contact op met onze partner Allergenenconsultancy

Bron: Voedingscentrum

 

Welke complicaties kunnen allergenen bij mensen veroorzaken?

Allergenen kunnen verschillende complicaties veroorzaken. Als je allergisch bent voor bepaald voedsel, kun je last hebben van verschillende symptomen. De symptomen van een voedselallergie kunnen verdeeld worden in de volgende groepen:

 • Huidklachten (jeuk, uitslag, galbulten, eczeem, oedeem)
 • Luchtwegproblemen (piepen, kortademigheid, neusklachten)
 • Maag-darmklachten (braken, diarree, verstopping, misselijkheid, weigeren van borst of flesvoeding in het geval van een voedselallergie bij een baby)
 • Hart- en vaatstelselproblemen (een anafylactische shock). Dit is een ernstige complicatie van een allergie. Deze complicatie kan zelfs dodelijk zijn als er niet tijdig en correct gehandeld wordt. Als je een anafylactische shock krijgt, vernauwen je luchtwegen zich en kun je flauwvallen. Verder worden je nek en je gezicht dik en gaat je bloeddruk omlaag. Als je niet snel je luchtwegen vrij kan maken en je bloeddruk kunt verhogen, dan kan dit dodelijk zijn.
 • Overige klachten (oogklachten, huilen bij baby’s, een groeiachterstand, gedragsklachten)

Bron: Gezondheidsplein

Daarnaast kunnen er ook psychische klachten ontstaan, omdat mensen veel angst kunnen hebben voor een dreigende heftige allergische reactie. Dit filmpje van het Nederlands Anafylaxis Netwerk laat zien hoe het voor een kind is om met een pinda-allergie te leven. 

Meer weten over wetgeving en allergenen? Neem contact op met onze partner Allergenenconsultancy

Welke allergenen bestaan er?

De Europese etiketteringsrichtlijn richt zich op veertien stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken: 

 • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/kamut) 
 • Schaaldieren
 • Eieren
 • Vis
 • Pinda's
 • Soja
 • Melk (inclusief lactose)
 • Noten (hiermee worden bedoeld: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten) 
 • Selderij
 • Mosterd
 • Sesamzaad
 • Zwaveldioxide en sulfiet (bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter)
 • Lupine
 • Weekdieren

Het is wettelijk verplicht om de aanwezigheid van allergenen te vermelden op het etiket in de ingrediëntendeclaratie, met een afwijkend lettertype. Afnemers hebben echter behoefte om de allergeneninformatie exact te weten. Daarom hanteert PS de volgende 4 opties:

 • Receptuur met
 • Receptuur zonder
 • Kan sporen bevatten
 • Onbekend

Je kunt gemakkelijk met een muisklik alle allergenen op ‘Receptuur zonder’ zetten.


Bron: Allergenenconsultancy

Hoe test je of je een voedselallergie hebt?

Er bestaan verschillende testen waarmee je kunt toetsen of je een voedselallergie hebt. De meest voorkomende zijn:

 • IgE en Immunocap of RAST test.
 • Een prik-prik test. 
 • Eliminatie-Provocatie test.
 • Een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek.

Bron en voor meer informatie over deze testen zie: Gezondheidsplein

Hoe vertaal ik de verschillende allergenen?

Het Voedingscentrum heeft een internationale allergiewoordenlijst opgemaakt, waarin de meest voorkomende allergenen en woorden en zinnen naar voren komen. Handig voor de communicatie en vertalingen voor in de PS database. Klik hier om het document in te zien. 

Hoe is de allergenenprocedure in België?

In België is de allergenenprocedure verplicht. 

Hierbij is het volgende van belang: 
- Het vermelden van allergenen bij voorverpakte levensmiddelen
- Documentatie van allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen

Ook een training/opleiding voor medewerkers staat centraal in België.

Bron: Allergenen Consultancy, dit adviesbureau kan ondersteunen en adviseren bij allergenenbeheer. 

Hulp nodig bij het opmaken van productinformatie voor de Belgische markt? Neem contact op met de KTBA, internationale dienstverlener op het gebied van voedselveiligheid. 

Wat betaal ik om mijn productinformatie bij PS te borgen?

Iedereen die productinformatie in PS zet gaat een abonnement aan. Dit is €275,- per jaar (ex. BTW).

Daarnaast betaal je een vergoeding per product van maximaal €17,50 per jaar.
Vanaf 100 producten hanteren we een staffelprijs. De vergoeding is voor maximaal 600 producten.
Dus bij 1.000 producten zijn er 400 gratis! 
De vergoeding is voor de kleinste eenheid, dus inclusief de info over HE en pallet. In de vergoeding is inclusief extra targetmarket.

Neem vooral contact op om te informeren wat voor jou de kosten en mogelijkheden zijn als je start. 

Lees hier wat je terug krijgt voor je investering, dit is meer dan je denkt!

De genoemde bedragen gelden tot december 2019. 

Op deze pagina worden de meest gestelde vragen beantwoord en geven wij extra informatie over zaken die ons en de foodservicemarkt bezig houden.

 

Kijk! Zo werkt PS voor producenten:

 

 

PS is er ook voor de kleine producent! Ewoud van Moyee Coffee legt uit waarom: